Egy igazi szivaros tudja, hogy a legjobb szivar mit sem ér ha
nincsen szakszerűen tárolva. Különösen ha a szivarokból egyszerre nagyobb
mennyiséget szokott vásárolni, hogy a barátokkal vagy munkatársakkal együtt tudjanak hódolni a szivarozás csodás pillanatainak. Így
egy higrométer elengedhetetlen része a szivardoboznak. A szivarokat lehetőség szerint
egyenletes mérsékletet illetve páratartalmat kell biztosítani, hogy megőrizzék
a frissességüket és aromájukat a páratartalmat pedig a higrométer segítségével
tudjuk ellenőrizni, hogy megfelelő-e.
Milyen hygrométert válaszunk: ez ízlés kérdése a digitális hygrométereket nem kell kalibrálni és a legtöbb modell a páratartalom mellett a hőmérsékletet is mutatja. A szivaroknak minimum 65% páratartalomra van szükségük de a legideálisabb a 68%-72%. Az analóg hygrométerek hátránya, hogy ezeket kb. évente egyszer újra kell kalibrálni, hogy biztosan pontos értéket mutasson. Ennek ellenére nagyon sokat kedvelik az analóg higrométerrel ellátott humidorokat mert az a klasszikus megjelenése egy szivardoboznak. Az analóg higrométereknek több típusa létezik ezekről bővebben itt tud olvasni. A Higrométerek gyárilag be vannak állítva de mindenkinek azt javasoljuk, hogy a vásárlás után amikor megkapja a humidort akkor a páratartalom mérőt kalibrálja újra mert a szállítás közben a rázkódástól ez elállítódhat!