Balatoni borrégió

Balatoni borrégió

A Balatoni borrégió Magyarország hét borrégiójának egyike. Hat borvidék alkotja. Borvidékei a Balaton körül sorakoznak; ezek a területek a 19. században egységes borvidéket képeztek. A Balatoni bortermelés kezdetei az 1. század elejéig, a rómaiakig nyúlnak vissza. A régió borvidékeinek ősi, autochton fajtái közül újra köztermesztésbe került a Kéknyelű, a Budai zöld és a Juhfark. Jellegzetes, helyi sajátosságokat tükröző fehérborairól ismert; a legelterjedtebb fajta az olaszrizling.


- A Balaton-felvidéki borvidéken a talajt meszes kőzet, bazaltos láva és tufakőzet, vályogos talaj jellemzi. 

- Balatonfüred-csopaki borvidéken a talaj szintén változatos: kristályos pala, melyet homokkő, mészkő, homok fed, néhol magas vastartalma miatt megfigyelhetjük, hogy a föld vörös színű.

- Balatonboglári borvidéken a talaj homok, lösz, barna erdőtalaj. 

- Badacsonyi borvidéken változatos, vulkánikus eredetű.