Menü
Kosár

Chilli

Chilli vagy csilipaprika egy trópusi vagy szubtrópusi égövön őshonos csípős termésű paprikafajták neve.Indiában, Afrikában, Ázsiában és Mexikóban nagy hagyománya van fogyasztásának. De mi mint magyarok is előszeretettel fogyasztjuk a csípős paprikát. Akik szeretik a csípős, fűszeres ételeket azok itt biztosan megtalálják azt a fajta Chilliböl készült készítményt amit mindig is ki szeretek volna próbálni, a Chillinek nagyon sok fajtája létezik mindegyik egy teljesen más íz világ. Nem csak azoknak ajánljuk akik csípős ételeket szeretik hanem azoknak is akik csak valami különlegesre vágynak, új ízek kipróbálására. Amennyiben nem használunk belőle túl sokat egy nagyon kellemes íz élményben lehet részünk de azért csak okosan próbálkozunk velük mert vannak olyan fajták amiknek szükségük van egy kis időre amíg kioldódik belőle a kapszaicin , na de utána már nincs vissza út az már csak csípősebb lesz :) Az ételek izésítése mellett használják fájdalom csillapításra is de akár megelőzhetjük vele az influenzát is a fertőtlenítő hatásának köszönhetően. Egy jó tanács a részünkről ha a kezünkre kerül utána alaposan mossunk kezet mert ha érzékeny helyekre például szembe jut garantáltan földön kívüli élményben lesz részünk.

A magyar nyelvben használt egyéb elnevezései: cayenne-i paprika, chilipaprika, amerikai paprika, angol paprika, aranybors, guineai bors, magyar bors, macskapöcspaprika, ördögbors. A magyarral és számos más nyelvvel ellentétben az angol nyelvben a Chili pepper elnevezés többnyire valamennyi paprikafajta termését jelöli, így az édes csemegepaprikákat is, ezen belül viszont számos fajta létezik még!