Pezsgő és habzóbor

Pezsgő és habzóbor

Pezsgő vagy habzóbor és a Prosecco?

Mi a különösség ezek között? A magyar bortörvény szerint a gyöngyöző-, habzóbor és pezsgő közötti különbséget az jelenti, mekkora nyomás van a palackban: 3 bar alatt gyöngyözőborról, 3-5 bar között habzóborról, 5 bar felett pedig pezsgőről beszélünk, emellett a másik nagy különbség, hogy a minőségi pezsgő esetében az erjedés során keletkezik a szén-dioxid, és nem utólag adják hozzá a szénsavat. A Prosecco egy olasz, elsősorban Glera szőlőből készülő fehérbor különlegesség, melyet három külön részre bonthatunk még, a hagyományosan erősebben buborékos a (spumante), gyengébben habzó (frizzante), és szén-dioxid mentes (tranquillo) formában állítanak elő. A pezsgő készítésnek már több évszázados hagyománya van, az első pezsgőt 1670 – 1715 között Reims közelében, a champagne-i borvidékhez tartozó hautvillers-i Szent Benedek-rendi apátság pincevezetője dom. Pierre Pérignon készítette, úgy, hogy parafa dugóval zárta le a borosüveget, amelyet viaszba mártott drótkengyellel erősített rá. Sokáig titokban tartották ezt a készítési folyamatot, ennek ellenére azonban a 18. században már sokfelé ismeretes volt, és a 19. században már Európa-szerte készítettek pezsgőt. De ez a név biztosan sokak számára ismerősen cseng az ő nevét viseli a mai napig is ez a pezsgő márka a Dom Perignon.


Az Ön bevásárlókosara még üres!