A Demeter borászat múltja egészen 1886-ra nyúlik vissza, amikor a most gazdálkodó Demeter Csaba üknagyapja elültette első szőlőtőkéjét. Mára ez a gazdaság 7,5 hektárra nőtte ki magát Eger határában. A szőlőt hagyományosan teljesen kézi módszerrel gondozzák, amiből évente 80.000 palack bort tudnak előállítani, amit egy tufakőbe vájt 110 méter hosszú borospincében pihentetnek amíg vásárlóik asztalára nem kerül.
Ez a borászat példamutató magatartással gazdálkodik. Fontosnak tartják a természetazonosságot és a fenntarthatóságot. Elmondásuk szerint a természettel együtt élő borászatot szeretnének építeni, amit először a natúr borok készítésével majd a bio termelésre való áttéréssel szeretnének elérni. A borkészítésük során csak természetes anyagokat használnak. A legtöbb munkát kézzel végzik és évről évre egyre több természetes permetezőszert ( pl. kén, ecet, alga ) használnak.
"Gyerekkorom óta dolgozom a család szőlőjében, pincéjében. 1996-tól vezetem a pincét és készítem a borokat. Borásznak tanultam, majd önállóan a családi birtokon, valamint franciaországi – bordeaux-i, burgundia-i, Rhone völgyi – szakmai túrákon mélyítettem tovább a tudásomat. 2010-ben az Év Legjobb Fiatal Magyar borásza lettem, majd 2014-ben az Év egri bortermelője."
„A célom úgy bort készíteni, hogy finom legyen, egészséges és közben óvjuk a környezetet!”
Demeter Csaba (1977. március 14., Halak)