Villányi borvidék

Villányi borvidék

A Villányi borvidék (Villány–Siklósi borvidék) kulcsfontosságú volt a magyar borászat újjászületésébenMagyarország egyik legfejlettebb bortermelő vidékévé vált. Sikerét egyesek a nagyüzemi termelés alatt összeszokott kiváló szakembereknek, mások az idetelepült svábok kitartásának tulajdonítják. A Villány borvidéknél két nagy településhez kötődő, eltérő arculatú termesztésről beszélhetünk. Villány tüzes vörös borairól és modern technológiájáról híres, míg Siklós kiváló fehérboraival. Legdélibb fekvésű borvidékünkön 2100 hektáron termelnek szőlőt. Szubmediterrán éghajlata optimális körülményeket ad a szőlő érleléséhez, mely szintén fontos tényezője a borvidék sikereinek. Ez hazánk legmelegebb, legnaposabb borvidéke, hosszú száraz nyarakkal. Talaja a Villányi-hegység mészkövére rakódott vörös agyaggal és barna erdőtalajjal keveredő lösz, ami azt itt készített borok jellegzetes ízének egyik fontos pillére.