Fehérbor
Nem csak a nyáresti kortyoláshoz ideális, egy jó pohár fehérbor elég sokoldalú ahhoz, hogy egész évben különféle ételekkel és szivarokkal párosuljon. A sikeres kombináció titka csupán annyi, hogy az italt könnyebb szivarokkal kombináljuk. Mivel ez biztosítja, hogy e két dolog aromái ne uralják egymást.
Száraz, édes vagy gyöngyöző: mindegy, melyik verziót szereti a legjobban, nálunk megtalálja! A legnépszerűbb fehérboraink közé tartozik a chardonnay, a muskotály, a szürkebarát és az olaszrizling, de a kínálatunk számtalan különféle szőlőfajtából épül fel.
Amikor legközelebb egy ízletes tésztát fogyaszt, vagy esetleg egy könnyedebb szivart szeretne elfüstölni, érdemes mellé egy finom fehérbort keresni. Bár valamivel kevésbé népszerű, mint a vörösbor, a fehérbor kiváló kísérője a könnyedebb ételeknek és természetesen a szivaroknak is, illetve a világ kedvenc borainak jelentős részét alkotja.
Még akkor is, ha különösen szeret vörösbort kortyolni a szivarja mellé, érdemes a kínálatunkban szereplő fehérborok közül is mazsolázni! Ezeknek köszönhetően ugyanis kis ízelítőt kaphat a vino könnyedebb oldaláról. Nézzünk is meg most néhányat közelebbről!
Chardonnay
Nem lehet a fehérborról beszélni anélkül, hogy a chardonnay ne szóljon bele a beszélgetésbe. Évek óta számít ugyanis nagy kedvencnek, és ennek jó oka van!
Amikor felbont egy palackkal, soha nem tudhatja, mit fog tapasztalni. Az ízélmény függ magától a régiótól, a talajtól és az érlelési módtól. Ha valami klasszikus, intenzív illatú, gyümölcsös nedűre vágyik, akkor érdemes kipróbálnia az Ikon borászat chardonnay-ját. Abban az esetben pedig, hogyha inkább a testesebb verziót részesítené előnyben, akkor a Figula Chardonnay Selectio az ideális az Ön számára.
Sauvignon blanc
Érdekes tény, hogy a sauvignon blanc-t gyakran „vad fehérnek” is nevezik, mivel eredetileg egy vadon nőtt szőlőfajta volt, mígnem a borászok az 1800-as években „megszelídítették”.
Főként a savassága különbözteti meg ezt a bor sok más fajtától. Az illatjegyeiben pedig főként az egres, a mézharmat, a grapefruit, a fehér őszibarack és a passiógyümölcs fedezhető fel általában.
A kínálatunkban is kapható Szekszárdi sauvignon blanc a Bodri pincészettől nagyszerűen megtestesíti a fentebb leírtakat.
Szürkebarát
A szürkebarát vagy más néven a pinot gris egy édesebb fajta, és gyakran Franciaországból származik, a ropogóssága és a savassága pedig szinte páratlan, és évszázadok óta lenyűgözi az embereket a lime, a zöldalma, a citrom, az őszibarack és a körte káprázatos jegyeivel.
Egy extra tipp: minél magasabb a szürkebarát alkoholtartalma, annál könnyebben lehet nehezebb ételekkel és szivarokkal párosítani!
Muskotály
A muskotály népszerűsége mondhatni töretlen, mivel sokan értékelik azt az édes és könnyű ízpalettát, amit az ebből a szőlőből készült bor kínál.
Bár egyes borszakértők nem igazán szívlelik, mi mégis úgy gondoljuk, hogy egy igazán finom kiegészítője lehet a bor palettájának. Garantáljuk, hogy a kínálatunkban kapható Gabriella Muscat Ottonel a Borbély Családi Pincészettől a hölgyek és a borok világában újoncnak számítók között igazán közkedvelt lesz.
Ideje kiválasztani a kedvenc fehérborát a kínálatunkból!
Most, hogy viszonylag többet tud a népszerűbb fehérbor fajtákról, ideje kiterjeszteni a látókörét, és lecsekkolni a HumidorShop.hu fantasztikus fajtáinak és keverékeinek változatos gyűjteményét az ország minden tájáról.
De a blogunkban is részletesen tájékozódhat a különböző pincészetek és a szivarok párosításának módjairól.