A Humidor és a Spanyol cédrus

Szerző kocsisimreerik 2018-07-26 0 Hozzászólás

Leginkább a következő három fafajta használnak a humidorok belső kialakításához:

  • Spanyol cédrus (“cedrela odorata“ ez a leggykoribb)
  • Amerikai (vagy kanadai) vörös cédrus
  • Honduraszi mahagóni

A spanyol cédrus (növénytani neve  “cedrela odorata”) az alábbi előnyös tulajdonságokkal rendelkezik:

  • Védelmet nyújt a dohánybogarakkal szemben – a Spanyol cédrus különleges illatanyagának köszönhetően
  • Szerkezetéből adódóan nagyobb mennyiségű nedvességet is képes magába szívni – ezáltal stabil klíma biztosítható a humidorok belsejében, így nem kell tartani a penészesedéstől
  • Elősegíti a szivarok érési folyamatait és a szivarok ízére pozitív és jó hatással van

A neve alapján azt feltételezhetnénk, hogy a spanyol cédrus Spanyolországból származik, azonban ezt a növényt Brazíliából, valamint Közép- és Dél-Amerika országaiból importálják. Esetenként előfordulhat, hogy gyanta képződik a fa felületén. A gyanta képződésének esélye a fa előzetes, gondos szárításával lényegesen csökkenthető.

 

Az amerikai vörös cédrus nedvesség elnyelésének képessége alulmarad a spanyol cédruséhoz képest, ráadásul az amerikai vörös cédrus intenzívebb illatot is áraszt. Néhány gyártó az amerikai vörös cédrust használja azért, mert olcsóbb, és nem kell tartani a gyanta képződésétől. A szivarok különösen a hosszas tárolás során átvesznek egy rendszerint nem kívánatos, fás ízt.

 

A honduraszi mahagóni nedvesség elnyelésének képessége a spanyol cédruséhoz hasonlítható, ráadásul kevésbé intenzív illatot áraszt. Ez azt jelenti, hogy nem tud olyan védelmet nyújtani a dohánybogarakkal szemben, mint a spanyol cédrus, és a szivarok ízére sincs olyan pozitív hatása, mint a spanyol cédrusnak.

 

A doboz belső felén található furnért nem szabad kezelésnek alávetni.

A szivarok hosszútávú tárolásához az olyan humidor a legmegfelelőbb, amelynek belseje spanyol cédrusból készült.